GEVEN EN NEMEN

Op het moment dat ik begin met schrijven aan dit blog, heb ik net de verlanglijsten van mijn meiden gekregen. Het is de week voor Kerst, oftewel de week van geven én nemen. Wist jij dat hier een wet voor bestaat? Tijd voor een les natuurkunde… ;-)

De wet van geven en nemen

De wet van geven en nemen is een universele wet die eigenlijk heel simpel is, maar waar je heel veel voor terug krijgt. Een universele wet is net als een natuurwet (wetenschappelijke wet) een wetmatigheid, oftewel iets wat altijd geldt en nooit veranderd. Denk aan de wet van de zwaartekracht.

Feitelijk betekent de wet van geven en nemen het volgende: “geef datgene wat je zelf zou willen ontvangen en geef het met liefde en een positieve intentie”.

Als je vreugde wilt, geef anderen dan vreugde; als je liefde wilt, leer liefde te geven; als je aandacht en waardering wilt, leer om aandacht en waardering te geven; als je materiële overvloed wilt, help anderen om materiële overvloed te verwerven. De gemakkelijkste manier om te krijgen wat je wilt, is anderen helpen te krijgen wat zij willen.’

Hoe werkt dit in de praktijk?

Geven: naar wie je ook gaat, neem altijd iets mee. Dit kan een kaart zijn, maar ook een compliment, oprechte aandacht en begrip. Zolang je het maar bewust doet.

Nemen: wees dankbaar voor alles wat op je pad komt. De zon, een uitnodiging, een moment van rust. Sta er bij stil en spreek je dankbaarheid uit.

Door dit bewust toe te passen in jouw dagelijks leven ga je merken dat deze vorm van rijkdom gaat circuleren. En dan heb ik het niet alleen over geld, maar ook over zorg, affectie, liefde en waardering.

Voor degene die dit te spiritueel vinden, zal ik de universele wet op een wetenschappelijke manier uitleggen.

Newton pendel

Een mooi voorbeeld van de wet van geven en nemen is de pendel van Newton. Newton is bekend van een drietal natuurwetten en met name zijn derde wet “Actie <-> Reactie” sluit hier mooi bij aan.

De derde wet van Newton zegt dat als voorwerp A kracht uit oefent op voorwerp B, dat voorwerp B een even grote, maar tegengestelde kracht uitoefent op voorwerp A.

Oftewel: energie uit (geven) = energie in (nemen). Gelijk en tegengesteld. Je krijgt terug wat je geeft. Als jij thuis een Newton pendel hebt staan, probeer dan eens het volgende: met één bal komt er één terug. Met twee ballen komen er twee terug, met drie ballen komen er drie terug en met vier ballen, je raadt het al, komen er vier terug. Ook al zijn er maar vijf ballen. Je krijgt terug wat je geeft. Bijzonder toch?

Conclusie: als je niet blij bent met wat je krijgt, focus op wat je geeft.

Lieve allemaal, ik wens jullie hele fijne dagen. Geniet, geef én ontvang. Zeg alsjeblieft en dank je wel én meen wat je zegt.

Volgende
Volgende

WAT ALS?